Her Şeyden Biraz

Sokak Köpekleri Uyutulmalı Mı?

Geçtiğimiz günlerde AKP tarafından sahiplenilmeyen sokak köpekleri için yeni bir yasa teklifi açıklandı. Konuya artık birçoğumuz hakimiz ama yine de ne olduğuna bir bakmak isterseniz sizi önce buraya alalım. Ben şimdi biraz konuşcam ve konumuz ise sokak hayvanları. Köpekler gerçekten uyutulması mı gerekiyor? Sahipsiz sokak köpeklerinin yeri gerçekten de Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi barınaklar mı?

Sokak Hayvanlarına Bir Bakalım

Sahipsiz veya terk edilmiş kedi ve köpekler sokaklarda her gün hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Her günlerini stres altında, çer çöp yiyerek bir gün daha yaşamaya çalışıyorlar. Sokak kedilerinin ortalama ömrü 2-3 yılken sokak köpeklerinin 3-5 yıl yaşam süreleri vardır.

Sokak hayvanların büyük bir kısmı maalesef sahiplenilip sokağa terk edilen hayvanlardan ve bu hayvanların yavrularından oluşuyor. Hükümet geçtiğimiz yıllarda evcil hayvanlar için çip uygulaması zorunlu hale getirdi. İnsanların sahiplendiği hayvanı terk etme durumunun veya bakımını düzgün yapıp yapmadığının denetlendiğini düşünmüyorum. Evcil hayvanların terk edilme yahut kötü bakılması durumu için çok yüksek caydırıcı cezalar olması gerektiğini düşünüyorum.

Sokak Hayvanlarına Avrupa Ülkelerinin Çözümleri

Sokak köpekleri için yasa teklifi İngiltere’den örnek alınarak hazırlanmışmış! İngiltere’de 2013’ten beri eşcinsel evliliği yasal bunu da örnek alalım. Ama olmaz burası müslüman bir ülke değil mi? Sokak köpekleri için bir katliam düzenleyebiliriz ama bu inanca sığar.

Madem bir örneğe ihtiyacımız var Hollanda’yı neden örnek alamıyoruz anlamıyorum. Hollanda da sokak köpekleri için zamana yayılmış başarılı bir kısırlaştırma programı görüyoruz. Ülke aynı zamanda evcil hayvan satın almaları için yüksek vergi politikası izleyerek sahiplenmeyi teşvik ediyor. Hollanda polis teşkilatında sadece hayvanlara karşı suçlarla ilgilenen bir birim mevcut. Ülkemizde maalesef hayvanlara eziyet edip öldürmenin cezası çok cüzi para cezalarıyken Hollanda da özel bir birim yer alıyor.

Sokak Köpekleri Gerçekten Sorun Mu?

Empati yeteneğime gerçekten çok güvenirim ve durumu her açıdan değerlendiriyorum. Gönlüm rahat bir şekilde belirtebilirim ki sokak köpekleri gerçekten sorun teşkil ediyor. Bölgelerinde tehlike olarak gördükleri insanlara saldırma veya havlayıp korkutabiliyorlar. Bunların yanı sıra sokaklardaki kedi ve köpekler sürücüler için de sorun teşkil ediyor. Sürücüler bir anda önlerine çıkan kedi ve köpeklere çarpmamak için kaza yapabiliyor. Veya istemeden kedi veya köpeklere çarpabiliyor, bunun vicdani yükünü de ömür boyu taşıyor.

Özellikle köpeklerden korkan çocuk ve yetişkinler için maalesef bu durum çok ciddi olabiliyor. Derdin bu mu oldu demeyin ama insanın hayat kalitesini ciddi olarak etkileyen bir durum. Her sokak, park sokak köpeği dolmuş durumda; bir yere yürüyerek gitmek veya çocuğunuzu parka götürmek için önce cesaretinizi toplamanız gerekiyor.

Sokaklarımızdaki köpeklerin birçoğu uysal evet ama kumar oynuyoruz. Sabahları veya akşamları tek başıma yürüyüş yapmak istiyorum. Fakat yürüyeceğim her sokak ve caddede çok fazla köpek olduğu için korkuyorum, sonucunda da evde kalma hakkımı kullanmış oluyorum. He benim (ve benim gibi insanların) yürüyüş yapması ve çocukların parka gitmesi zorunlu mu? Değil ama dediğim gibi hayat kalitesini düşürüyor.

Sokak Köpekleri Uyutulmalı Mı?

Evet yukarıda da belirttiğim gibi bence (ki birçok insana da göre) sokak köpekleri bir sorun. Yine de çözümün sokak köpeklerini öldürmek olmamalı. Avrupa’daki örneklere bakıyoruz, ne güzel fakat şunu unutmamalıyız ki biz çok kalabalık bir ülkeyiz. Nüfus olarak bazı Avrupa ülkelerinden daha kalabalık şehirlerimiz var. Bulacağımız çözümler direkt bir ülkeyi kopyalamak olmamalı. Kendi insanımıza, coğrafyamıza, yapabileceklerimizi göz önünde bulundurarak en doğru kararı almalıyız.

Sağlık durumu iyi olan hiçbir sokak köpeği veya sokak kedisini uyutamayız, bunları yazarken bile gözlerim doluyor bunun bir seçenek olduğunu nasıl düşünebiliriz!?

Yazımı bitirirken planlanan bu katliama hayır demek istiyorum, siz de buradan bir imza verebilir daha çok kişiye ulaşması için paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir